45. Maak van "zeuren" ontwikkelen


STAR-bevragen als ontwikkeltool.

Uitstekende communicatietechnieken zijn eenvoudig, effectief en in vele situaties toepasbaar. STAR-bevragen voldoet aan deze voorwaarden.

Het enige dat de leidende gesprekspartner als vaardigheid onder de knie moet krijgen, is het elegant gebruik van: STAR, STARR, STARFB, STARA, STARE… En goed doorvragen.Daardoor verzamelt hij veel feitelijke informatie. En kan hij samen met de bevraagde persoon komen tot een betrouwbare inschatting van gedrag en onderliggende (te ontwikkelen) competenties.

STAR-interviewen kent zijn meest bekende toepassing in competentiegericht aanwerven. Al is de betrouwbaarheid en validiteit wellenswaar niet zo hoog als bij meting door assessment centers oefeningen, ze ligt beduidend hoger dan bij vrije selectie-interviews. STAR-bevragen is dan ook een onderdeel van alle ons bekende assessment centers. Als je praat met een kandidaat, doe het dan zo valide en betrouwbaar mogelijk.

STAR vragen


STAR bevragen kan ook worden toegepast bij de coaching van de medewerker (klik op de afbeelding voor een demo van ongeveer 3 minuten).

 

cartoon star methode


Is één zo’n gesprekje voldoende om dit tussen de oren van de medewerker te krijgen?

Neen, waarschijnlijk niet. Door de systematische toepassing van STAR zal de communicatiestijl en zelfredzaamheid van de medewerker evenwel veranderen.

Op iets langere termijn wordt de medewerker een betere probleemoplosser en neemt hij meer eigen verantwoordelijkheid. Minder zeuren, iedereen blij! Toch?

STAR toepassen


Meer lezen over STAR?

•       Wanda Kraal en Saartje van den Heuvel; De STAR-methode

•       Anthon van der Horst, Paul Hoogstraten e.a. ; Groot Psychologisch Modellenboek

Reageren op deze nieuwsbrief kan via contact

 
Powered by VividNight